Na psaní tohoto článku jsem se těšila. Každoročně někdy na podzim předpovídají výrobci interiérových nátěrových hmot svou barvu roku. Vybírají ten „svůj“ odstín, který bude podle nich v příštím roce odpovídat na aktuální potřeby lidí a situaci ve společnosti. Vybraným odstínem se snaží tyto potřeby a přání naplnit nebo upozornit na nějaké společenské téma.

Protože barvy roku 2020 byly zveřejněny jako obvykle na podzim 2019, nemohl tou dobou nikdo tušit, že rokem 2020 se přežene smršť jménem coronavirus. Podařilo se přesto firmám předpovědět náladu a situaci ve společnosti panující v tomto roce?

Nejdříve se tedy zaměřím na předpověď barevných trendů na rok 2020 a teprve potom se podíváme, co náš čeká v roce 2021.

Barvy roku 2020

Classic Blue – Klasicná modrá (Pantone)

Nadčasový odstín modré večerní oblohy dodává klid, jistotu a sebedůvěru. Povzbuzuje nás dívat se za hranice zřejmého a rozšiřovat naši mysl.

 

First Light – První světlo (Benjamin Moore)

Oživení ducha. Jemný, růžový odstín s potenciálem. Jasné pozadí pro nové desetiletí.

 

Chinese Porcelain – Čínský porcelán (PPG)

Najděte klid a mír v neklidném světě. Únik od technologií k přírodním elementům jako je např. nebe a moře. Potřeba zpomalení a opravdovosti.

Tranquil Dawn – Mátově šedá (Dulux)

Inspirace ranní oblohou. Touha po lidském doteku, setkávat se s přáteli, rodinou. Být v těsném spojení s okolím a přírodou.

 

Naval – Námořní modrá (Sherwin Williams)

Zpomalovat tempo, uklidňovat mysl.

 

Back to nature – Návrat k přírodě (Behr)

Přinést do interiérů pocit přírody.

 

 

Všimněte si, že v roce 2020 došlo k nebývalé shodě. Tři ze šesti předních světových firem zvolily jako svou barvu roku odstín modré. Většinou byly v předchozích letech barvy jednotlivých firem dost odlišné, přesto se spolu daly dobře kombinovat.

Kromě firmy Benjamin Moore, která zvolila optimistickou světle růžovou First Light jako základ pro vstup do nového desetiletí, byl společnou řečí většiny firem návrat k přírodě, lidskost, zpomalení, potřeba klidu a jistoty. Z mého pohledu jsou to všechno témata, o kterých jsme byli vývojem situace v podstatě přinuceni přemýšlet. Až na tu jistotu😊. Jistoty vzaly za své, nicméně je to něco, po čem všichni určitě velmi toužíme.

Podle mého názoru se firmy ve svých barevných předpovědích parádně trefily. A jak to tedy bude s barevnými trendy v roce 2021?

 

Barvy roku 2021

Aegean Teal – Egejská šedozelená (Benjamin Moore)

 

 

Transcend – Přesahovat/Misty Aqua – Voda zahalená mlhou/Big Cypress – Velký cypřiš (PPG)

 

 

Brave Ground – Statečný základ (Dulux)

 

 

 

Urbane Bronze (Sherwin Williams)

 

 

21 odstínů rozdělených do 6 barevných témat, která spolu navzájem ladí. (Behr)

 

 

Převládají zemité tóny, odstíny hnědé a modré. Důvod je poměrně jednoduchý. Zemité tóny jsou teplé, umožňují nám cítit se pohodlně a přináší nám pocit bezpečí. Všechny tyto pocity nyní potřebujeme a naše domovy se mohou stát místem, kde bezpečí, klid, pohodlí a relaxaci najdeme. Místem, kde dobijeme baterky a oživíme naši energii.

Všechny barvy roku 2021 vytváří základ pro další dekorování našeho domova v kombinaci s dalšími barvami. Pokud nějaká firma zveřejnila jen jednu barvu roku 2021, nabídla na výběr hned několik barevných palet, které z jejich barvy roku vychází a usnadňují nám tak její zakomponování do našich interiérů. Většinou jsou to uklidňující tóny s doplněním o nějakou veselou živou barvu. Kombinací těchto barevných palet, trendů, vneseme do našeho interiéru požadovanou náladu a pocity.

A teď už se konečně podíváme na barevné trendy některých velkých firem v roce 2021.

 

DULUX

Barva roku Brave Ground. Navrací nás zpět k přírodě a k jednoduchosti. Přináší pocit stability, růstu a potenciálu a v interiéru nám poskytuje dobrý základ ke změně a kreativitě.

Experti firmy Dulux nám nabízejí na výběr ze 4 barevných palet.

1. Expressive colors

2. Trust colors

3. Timeless colors

4. Earth colors

BENJAMIN MOORE

Barva roku Aegean Teal. Máme si udělat čas na přemýšlení a reset. Zajímavá, vyvážená a hluboce uklidňující Egejská modrá vytváří přirozenou harmonii. Oslava jednoduchých radostí. Cítit se v našem domově ještě více doma. Usadit se.

 

Firma Benjamin Moore vybrala následujících 12 odstínů, ze kterých je cítit slunce a které se s Egejskou modrou dají dobře kombinovat.

 

SHERWIN WILLIAMS

Urbane Bronze. Domov je nyní útočištěm před okolním světem a barva je snadný a efektivní způsob, jak jej vytvořit. Odstín Urbane Bronze má představovat přírodu ve své nejjednodušší podobě. Přináší pocity tepla, klidu a je také dostatečně neutrální, takže se dá dobře kombinovat s ostatními barvami.

 

4 barevné palety, které vychází z trendů pro rok 2021, se souhrnně nazývají Rytmus barev.

SANCTUARY (Útočiště)                                 ENCOUNTER (Setkávání)

CONTINUUM (Pokračování)                                 TAPESTRY (Tapisérie)

Tak co barevným trendům pro rok 2021 říkáte?

Dostali jste chuť na barevné experimentování? Chcete změnit atmosféru vašeho domova? Líbí se vám nové barevné trendy a chcete něco z toho vyzkoušet u vás doma? Pokud si netroufáte nebo nevíte, jak začít, jak barvy harmonicky zkombinovat a dosáhnout kýženého výsledku, klidně se na mě obraťte, ráda vám pomůžu s proměnou vašeho domova na ještě úžasnější místo pro život😊.

Ať žijí barvy a ať je nový rok opravdu lepší! Přeji pevné zdraví a hodně úspěchů ve všech oblastech.

 

Zdroje:

Barvy roku 2020 podle PPG a Benjamin Moore | Online škola bytového designu a podnikání s Janou Pěknou (janapekna.cz)

Barvy roku 2020 – magazín interiéry (casopis-interiery.cz)

Dulux Colour of The Year 2020 – Tranquil Dawn | Dulux

PANTONE Color of the Year | Pantone

First Light 2102-70 | Benjamin Moore

Color of the Year: Chinese Porcelain (ppgpaints.com) Sherwin-Williams 2020 Color of the Year: Naval (sherwin-williams.com)

Exterior Paint | Interior Paint | Wood Stains | Behr

Color of the Year: Chinese Porcelain (ppgpaints.com)

Colormix Forecast 2021 – Sherwin-Williams Colormix Forecast (swcolorforecast.com)