Můžete přestat snít o prostoru, který je jen váš a přejít rovnou k realizaci. V tomto článku vám povím jak na to bez výrazných změn a vysokých nákladů.

Je více možností, jak si vlastní oázu v rámci bytu nebo domu vytvořit. I když nemáte moc místa, svůj prostor přesto můžete mít. A dokonce dost originální. Mám teď na mysli něco jako nástěnku. Ale neee, rozhodně ne tu klasickou korkovou s připínáčky😊.

Chci vám ukázat možnosti, jak si vlastní koláž/nástěnku/… vytvořit a různě přizpůsobovat podle vaší aktuální potřeby, nálady nebo pocitů.

 

K čemu mi to bude?

Mít svou vlastní nástěnku je dobrá věc. Člověk si na ní může dávat to, co potřebuje nebo chce mít na očích. Ať je to školní rozvrh, fotky s kamarády, vzkazy přátel, myšlenky, citáty, kresby…

 

Nástěnka snů a přání

Já doporučuji pojmout vlastní nástěnku jako nástěnku snů a přání. Dávat si na ní inspirativní a pozitivní obrázky, věty k zamyšlení, fotky lidí, kteří jsou pro vás důležití apod. Obrázky si můžete najít na internetu, v časopisech nebo také sami nakreslit, vyfotit. Ze shromážděného materiálu si vytvořte vlastní originální koláž. Může vás motivovat nebo jen tak pohladit po duši a podpořit. Pro nástěnku najděte takové místo, kde ji budete mít dobře na očích.

 

Já ale nechci klasickou nástěnku!

To já také ne😊.

Kromě pozitivní motivace a vizualizace svých snů a přání (nebo věcí, na které nechcete zapomenout) je fajn, aby nástěnka také dobře vypadala. Všichni si určitě vybavíme nějaké odstrašující případy. Za mě to jsou malé a přeplněné korkové nástěnky s barevnými připínáčky, kdy se vlastně člověk už ani neorientuje v tom, co všechno na nástěnce má. Anebo jsou obrázky na ní připnuté jen jedním připínáčkem a visí nakřivo. Spíš takový chaos než výtvarno a harmonie.

 

Kdybyste ale chtěli něco hezkého, mám pro vás 3 TIPY:

 

1) Téměř neviditelná MAGNETICKÁ NÁSTĚNKA

Jde o magnetický nátěr na stěny. Nátěr se musí aplikovat v několika vrstvách, aby magnety dobře držely. Samotný nátěr má šedou nebo černou barvu, ale je možné jej přetřít jakoukoli dekorativní barvou na zeď. Výsledkem je tedy plocha, která se nijak neliší od zbytku výmalby, jsou na ní jen připevněné fotky, obrázky apod. U tohoto řešení je dobré ještě finální barevný odstín přetřít krycím nátěrem, abychom manipulací s magnety výmalbu nepoškodili. Doporučuje se používat kotoučové nebo neodymové magnety.

Výhody: Z takto upravené zdi můžete mít krásnu magnetickou nástěnku. Když ale nebudete chtít nástěnku určitou dobu využívat, nic se neděje. Nástěnka má stejný odstín jako zbytek stěny a nebude na první pohled patrná. Navíc, když nebudete horní vrstvu přetírat krycím nátěrem, ani nepoznáte, že nějakou nástěnku máte.

Nevýhody: Aby magnety dobře držely to, co mají, je potřeba několik vrstev nátěru magnetickou barvou (doporučují se alespoň 3 vrstvy). Pokud tedy budete natírat jen určitý pruh a ne celou zeď, bude patrný rozdíl mezi vrstvami s magnetickou barvou a bez ní. Rozdíl může být i několik milimetrů, ale je možné na to pohlížet jako na výhodu. Aspoň uvidíte, kde plocha vaší nástěnky je😊.

 

2) Téměř neviditelná POPISOVATELNÁ NÁSTĚNKA

Jedná se o podobný princip jako u magnetické výmalby z předchozího bodu s tím rozdílem, že nátěr je plně omyvatelný a na zeď je tedy možné speciálními fixami opakovaně psát a mazat. Použít k tomu můžete např. barvu Scripto od Primalexu.

Výhody: získáte náhradu za tradiční popisovatelnou tabuli (tzv.whiteboard). Barvu je možné aplikovat i na dveře nebo na nábytek.

Nevýhody: zatím o žádných nevím

 

3) SAMOLEPÍCÍ FOLIE (pokovená nebo popisovatelná)

Pokud byste chtěli na zeď dávat nejen obrázky připevněné pomocí magnetů, ale chtěli byste na zeď (nástěnku) také psát, i to je možné. Řešením je využít pokovenou a zároveň popisovatelnou folii. Když jsem ale něco takového hledala do jedné realizace, moc možností (cenově přijatelných) jsem na výběr nenašla. Řešila jsem to výrobou folie na míru, kdy se na magnetickou folii nalepila ještě popisovatelná folie. Dekor a tvar a rozměry jsme měli na míru. Přikládám fotku z realizace.

Realizace návrhu pokoje

Výhody: Popisovatelná a zároveň magnetická tabule/nástěnka je plně flexibilní. Umožňuje plochu maximálně kreativně využít.

Nevýhody: Čím více požadavků najednou, tím se zužuje výběr. Řešením může ale být výroba na míru.

 

Závěr

Doufám, že vás můj článek inspiroval a že už teď o vytvoření svého vlastního prostoru přemýšlíte. Buď o tom, jestli by vůbec něco takového bylo pro vás dobré nebo o tom, jak jej udělat a jak by měl vypadat. A nemusí jít nutně jen o nástěnku😊.

Přeji vám hodně úspěchů ve všem, co děláte a hodně radosti!